Een goede BBQ, daar werk je niet even binnen 10 minuutjes doorheen. Misschien zijn we er daarom allemaal wel zo dol op. Want BBQ betekent niet alleen lekker eten, het betekent ook ruimschoots de tijd nemen. De tijd nemen om het vlees te bereiden, maar ook de tijd nemen om samen te zijn. Om bij te praten, om het gezellig te hebben, en om tegelijk steeds wat hapjes te eten. Daarom is het ook helemaal geen probleem om vlees te bereiden dat wat meer tijd nodig heeft om te garen. Hoe langer een BBQ duurt, des te gezelliger het wordt!

Soms heeft het zijn tijd nodig

Er zijn van die vleessoorten die, als we gewoon in onze keuken koken, maar weinig op tafel komen te staan. Logisch, want ze hebben nogal een flinke bereidingstijd. Je gaat niet snel op een doordeweekse dag short ribs bereiden, die bewaar je voor de BBQ! Heb jij zin om na je werk of op een willekeurige doordeweekse avond nog minimaal een uur vlees te laten garen totdat het perfect van smaak en structuur is? Waarschijnlijk niet. Mensen gaan dan liever voor een wat sneller te bereiden tournedos. En dat is natuurlijk ook erg lekker!

De BBQ, die steken we meestal op een vrije dag aan. Een dag die alle tijd van de wereld lijkt te hebben, en waarop je rustig in de loop van de middag de voorbereidingen voor de BBQ gaat treffen. Of je nu besluit te barbecueën met alleen je eigen partner of gezin, of besluit om wat mensen uit te nodigen, gezellig wordt het altijd. Juist als je er lekker de tijd voor neemt, en vleessoorten die snel klaar zijn combineert met varianten die juist langer nodig hebben. Niet zelden worden die al op de BBQ gelegd lang voordat we aan tafel gaan om daadwerkelijk te eten. Terwijl het vlees langzaam gaart gaat het steeds meer lekkere geuren verspreiden, die de zin om straks lekker te gaan eten alleen maar vergroten.

Snel vlees en langzaam vlees

Vlees dat zich goed leent om op deze manier langzaam te garen, zijn dus bijvoorbeeld short ribs. We kennen het, als er geen ribben in zitten, ook wel als klapstuk. Om te voorkomen dat het taai wordt, wil je het heel langzaam laten garen. Doe je dat goed, dan word je beloond met heerlijk mals vlees. Om helemaal optimaal te genieten is een heerlijk rode wijn bbq een perfecte toevoeging.

Natuurlijk wil je niet op ieder stuk vlees een uur of langer hoeven wachten. Daarom is het goed om een ‘langzaam’ stuk al vroeg op de BBQ te leggen, zodat je dit kunt serveren bij het begin ervan. Vervolgens kun je kiezen voor ‘snel’ vlees, zoals een tournedos, worstjes of spiesen, aan het begin van de BBQ als iedereen nog honger heeft. Is de eerste trek gestild, dan kun je weer kiezen voor vlees dat wat langer nodig heeft, zodat iedereen het eten weer even kan laten zakken. Wissel je dit steeds goed af, dan heb je niet alleen een leuke, lange BBQ-avond, je kunt ook precies op de juiste momenten een nieuw stuk vlees serveren.