Er wordt steeds minder vlees gegeten in Nederland. De steak is echter het stuk vlees waarvoor sommige vegetariërs graag af en toe een uitzondering maken. Want wat kan dat lekker zijn! Er zijn wel drie kenmerken waaraan een goede steak moet voldoen: het moet een goed stuk vlees zijn, goed gemarineerd én uitstekend gebakken. Als je die perfecte steak dan op je bord hebt liggen, wil je daar natuurlijk een wijn bij drinken die de goede eigenschappen van het vlees versterkt. Daarom: steak op drie manieren inclusief tips wat je moet kopen in de wijn webshop.

Steak op z’n Argentijns

Argentinië staat bekend om de prachtige stukken vlees die er gegeten worden. Mals en sappig. Bij een stevig gemarineerde steak eten de Argentijnen ook een krachtige saus, chimichurri. Hak twee knoflookteentjes en peterselie fijn. Meng met één el gedroogde oregano, één tl cayennepeper en één tl chilivlokken. Voeg drie el witte wijnazijn, vier el zonnebloemolie en drie el water toe. Meng alles tot een smeuïge, pittige maar onweerstaanbare saus. Serveer de steak met gepofte aardappels én een Argentijnse wijn. Een rode wijn, welteverstaan. Een Malbec uit Mendoza bijvoorbeeld. Zacht, sappig en soepel. Vol donker rijp fruit, wat de wijn een zoetheid geeft die de pittige chimicurri iets zachter maar vooral nog lekkerder maakt.

Steak op z’n Mexicaans

Wie denkt aan de Mexicaanse keuken, denkt aan guacamole en dat is nou net een perfecte metgezel van een goede steak. Prak het vruchtvlees van twee rijpe avocado’s, versnipper een rode ui, knoflookteen en een halve rode peper en hak een tomaat in grove stukken. Meng met een staafmixer alle ingrediënten plus het sap van een halve limoen tot een smeuïge geheel. Marineer de steak met Picadillo, een kruidenmengsel met onder meer jalapeño, koriander, gerookte paprika en komijn.

Serveer bij deze Mexicaanse steak een stevige rode wijn. Een Rioja Gran Reserva uit Spanje bijvoorbeeld. Vol en complex met een krachtige geur van donkere kersen, blauwe bessen. Proef romig eiken en vanille door de rijping op hout. Boterzacht en fruitig tegelijk.

Steak op z’n Amerikaans

Geef je steak een tropisch tintje door deze te serveren met een salsa van mais. Het maken van salsa is super simpel. Meng 200 gram mais (uit blik is prima!) met een versnipperde rode ui, in grove stukken gehakte tomaat en een in plakjes gesneden avocado. Voeg dan naar smaak limoensap, koriander, olijfolie en peper en zout toe en voilà, een verfrissend bijgerecht voor het mooie stuk vlees.

Door de tropische salsa gaat deze steak perfect samen met een Provence rosé. De beroemde rosés uit het zuiden van Frankrijk zijn elegant, strakdroog en soms wat kruidig. Het is door die kruidigheid dat de Provence rosé zo goed te combineren is met deze steak.