In Nederland zijn er ontzettend veel planten die gegeten kunnen worden. het is erg belangrijk om te weten welke planten eetbaar zijn en welke niet. Vaak worden bladeren van of bloemen van planten gebruikt voor de opmaak van een maaltijd of bord. Deze bladeren of bloemen worden meestal niet gegeten, omdat mensen bang zijn dat het giftig zijn. Met deze informatie hoeven de planten niet meer aan de zijkant van het bord te liggen en gegeten worden. Ook zal er wat maaltijd inspiratie gedeeld worden, om een gezonde en natuurlijke maaltijd te bereiden. 

 

Brandnetel 

De brandnetel is de bekendste eetbare plant van Nederland. Veel mensen zijn zelfs bang voor deze plant, omdat ze vreselijk kunnen prikken. Niet alleen is deze plant ontzettend gezond, maar het is ook nog eens lekker met een kruidige smaak. Het is dan wel aangeraden om de plant niet te plukken na juni. Vanaf juni is de plant in de bloei. Daarna, vooral in de zomer, komt er een chemische verandering in de planten, waardoor ze taai en bitter worden. 

Om te voorkomen om geprikt te worden, draag handschoenen en/of knip de knoppen eraf met een schaar. De brandnetels zijn zo gezond door de vele stoffen in de plant. Zo zit er ijzer, kiezelzuur, mierenzuur en histamine in. Mensen met hooikoorts kunnen last krijgen van bijwerken bij het in de buurt komen van brandnetels. Hou daar dus rekening mee. 

Van brandnetels kunnen er ontzettend veel verschillende maaltijden van gemaakt worden. Er kan bijvoorbeeld soep, thee, stamppot en zelfs kroketten van gemaakt worden. 

 

Zevenblad

Zevenblad is een plant die uit de schermbloemenfamilie komt. Vaak komt deze plant voor in tuinen. Het is dan ook een plant die zich erg snel verspreid. Veel mensen zien deze plant dan ook als onkruid, maar eigenlijk is het ook gratis eten. De plant is 60-90 centimeter hoog. De bladeren van de plant zijn zeventallig, vandaar ook de naam zevenblad. De plant groei van mei tot en met augustus. In deze tijd kan de plant witte of roze bloemen krijgen. 

Niet alleen voor mensen is deze plant eetbaar, maar ook voor dieren. De plant is ontzettend gezond en er zitten meerdere vitaminen in. Zo zit er calcium, kalium, magnesium, caroteen en vitamine C in. 

Met zevenblad kan er pesto gemaakt worden. Het is dan ook erg lekker in combinatie met kip. Ook is deze plant erg geschikt voor in een salade, om net wat meer smaak aan de te creëren. Natuurlijk kan deze plant ook gebruikt worden om het bord of de maaltijd mooi te presenteren. 

 

Weegbree

De volgende plant is een weegbree. Deze plant heeft meerdere functies en is dan ook ontzettend gezond. Deze plant heeft niet alleen stevige bladeren, maar kan ook een groen/gele 15 cm lange bloem laten bloeien. Deze bloem verschijnt in het midden van de plant tussen de bladeren. Het is dan ook zo dat deze plant de pijn en jeuk van een prik van een brandnetel kan laten verminderen. 

Deze plant kan opgewarmd worden of rauw door een salade gegeten worden. Daarnaast kan er ook thee van gemaakt worden. Ook kan er sushi meegemaakt worden. Omdat de bladeren zo stevig zijn, kan er rijst in gerold worden om het vervolgens lekker op te eten. Deze plant kan ook gebruikt worden voor versiering. Het kan bijvoorbeeld als versiering op een maaltijd worden gelegd om zo de maaltijd te presenteren. 

Kijk vooral om je heen want ze zijn ontzettend veel aanwezig in Nederland.