In deze blog delen we een paar tips voor het dekken van de perfecte buffettafel. Of je nu een zomersoiree of een elegante bruiloft geeft, deze ideeën helpen je de foodservice en de stroom van je gastervaring te beheren.

Varieer de hoogte

Net zoals je de hoogte zou variëren met pronkstukken, zou je hetzelfde moeten doen met een buffet. Het is aantrekkelijker voor het oog en geeft een extra dimensie aan jouw opstelling. Zorg ervoor dat je de minder rommelige gerechten hoger zet, want je wilt niet dat sauzen op je tafelkleed morsen.

Sommige mensen stapelen boeken onder het tafelkleed om hoogte te creëren. Je kunt dit ook doen met de hoogte van het tafelkleed met mooie dienbladen. Plaats grotere items achterin (ervan uitgaande dat jouw tafel tegen een muur staat).

Maak een duidelijk begin

Gasten moeten weten waar de buffettafel begint en eindigt – houd alle borden aan één kant van de tafel. Zo voorkom je een verkeersopstopping. Als je een grote groep hebt, trek dan de tafel weg van de muur zodat mensen langs beide kanten van de tafel kunnen gaan.

Identificeer gerechten

Dit wordt tegenwoordig steeds belangrijker met alle verschillende dieetbeperkingen. Houd bij het ontwikkelen van het menu rekening met uw vegetarische/veganistische gasten en eventuele allergiebeperkingen. Label alle gerechten en voeg indien nodig belangrijke ingrediënten toe, zoals ‘bevat pinda’s’.

Dit is een kans om je creativiteit te tonen. Je labels kunnen zo eenvoudig of zo kleurrijk zijn als je ze zou willen maken – kleed ze aan als je een themafeest geeft.

Wellicht ben je een fan van labels die met de hand zijn geschreven in kalligrafie. Zorg ervoor dat het lettertype groot genoeg is zodat gasten het kunnen lezen, vooral als het evenement slecht verlicht is voor een avondfeest.

Geef wat steun

Plaats kleine borden bij elk gerecht, zodat gasten een plek hebben om serviesgoed te plaatsen. Je kunt ook een bordje onder een drankdispenser plaatsen als deze de neiging heeft om te druppelen.

Bewaar keukengerei voor het laatst

Je wilt niet dat gasten met hun servetten en eetgerei morrelen terwijl ze hun bord vullen. Bewaar die aan de andere kant van de tafel van de borden.

Plaats items waarvan je een kleinere hoeveelheid hebt aan het einde van de tafel in de buurt van het keukengerei. Gasten hebben de neiging hun bord te vullen met de eerdere gerechten, dus met jouw strategische plaatsing zal jouw eten “langer meegaan”.

Inrichting

De manier waarop je jouw tafels in de kamer plaatst, is erg belangrijk. Naast een goed ontwerp, moet je praktische elementen opnemen die te veel mensen, servertoegang en gebruiksgemak voor mensen met een handicap regelen. Je zou zelfs kunnen overwegen om de stationsstijl te kiezen boven een buffetsysteem.

Het eten hoef je gelukkig niet allemaal zelf te bereiden. Je kunt simpelweg je buffet thuis laten bezorgen. Dam kun je je focussen op de inrichting.